În data de 17 iulie 2022 comunitatea palestiniană din Transilvania a sărbătorit Ziua Palestinei la Complexul turistic Panorama din Someșul Cald, într-un peisaj de vis, asemănător celor mai frumoase peisaje din Elveția. Centrul Cultural Palestinian, găzduit la complexul Panorama a reunit peste 120 de medici palestinieni cu școală și practică medicală, de excelență, făcute în România. Printre aceștia și medici care trăiesc si lucrează, acum, în Palestina, în Germanai, în Ungaria, dar care duc dorul vremurilor petrecute în România. Oaspeții s-au bucurat de muzică bine aleasă, de o suită de dansuri executate cu măiestrie de proaspeții absolvenți de medicină din Cluj, băieți si fete, de un concurs cu premii pe teme din cultura palestiniană, de un bufet cu mâncăruri tradiționale palestiniene, cu discursuri ale invitaților și cu premii oferite celor mai buni absolvenți palestinieni de medicină ai Universității de medicină și farmacie din Cluj.
Cuvânt de mulțumire adresat de către Ana Ludușan, comunității palestiniene.
“Mă numesc Ana Ludușan și sunt președinta Ligii Apărării Drepturilor Omului (LADO), organizație afiliată internațional la Federația Internațională pentru Drepturile Omului cu sediul la Paris. Alături de mine se află colegul meu Alexander Jacho. Împreună, reprezentăm LADO, care are o colaborare de peste 12 ani cu comunitatea palestiniană pe servicii de integrare a migrației în România, unul dintre cele mai importante proiecte ale organizației. Principalele servicii din acest proiect sunt: cursuri gratuite de limbă română și orientare culturală, activități educative și socio-culturale pentru adulți și copii, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă, sprijin în fața instituțiilor cu responsabilități în domeniul migrației precum: ședere, sănătate, locuire, muncă și nu în ultimul rând sprijin social și material pentru persoanele aflate în nevoie.
De-a lungul celor 12 ani am avut o susținere de excepție a reprezentanților comunității palestiniene, care au fost alături de echipele proiectului pentru realizarea asistenței migranților dar în același timp au fost alături de tinerii palestinieni care vin în fiecare an să învețe la facultățile din România și pentru care au fost și mamă și tată.
Amintesc doar câteva nume care ne-au impresionat prin devotamentul depus în sprijinul promovării culturii palestiniene și arabe dar și prin spijinul acordat direct oricăror migranți aflați în dificultate:
– DR. Hammad Ghazi cu intervențiile lui publice de un înalt umanism,
– Dr. Mohammad Ahmed Al-Astal care a transformat o parte a edițiilor din Festivalul multiculturalității, organizat de LADO, în adevărate spectacole de promovare a culturii și obiceiurilor palestiniene prin expoziții și dansuri pe cele mai imporante scene ale Clujului.
– Mediatorii Yans Aimn și Rajab Mahmoud vor rămâne în cartea de aur a organizației noastre prin efortul și excelența serviciului lor în slujba comuntății palestinieine și a tuturor migranților aflați în dificultate.
Nu-mi rămâne decât să spun; România este mai bogată datorită minților strălucite și a muncii rodnice depuse de toți palestinienii care trăiesc în România. Vă mulțumim în numele poporului Român”.