Orice comunitate de oameni are nevoie de comunicare, coeziune, interacțiune și de un cadru prielnic discuțiilor și inițiativelor comunitare. Întâlnirile în cadrul comunităților reprezintă așadar un mecanism socio-cultural mai mult decât binevenit în menținerea unității și solidarității comunităților de la nivel local și național. În acest context, pe data de 7 aprilie, mediatorul intercultural al comunității basarabene din Cluj-Napoca, Cristina Răilean, a organizat o întâlnire cu comunitatea locală de basarabeni la Bulgakov Cafe, în Cluj-Napoca. Evenimentul poate fi regăsit aici https://www.facebook.com/events/483317426854861, acesta fiind distribuit pe grupurile comunității, pentru a ajunge la cât mai mulți basarabeni aflați în Cluj-Napoca. Scopul întâlnirii a fost identificarea provocărilor, dar și a nevoilor/oportunităților membrilor comunității în urma relaxării restricțiilor impuse în timpul pandemiei de COVID-19.
Pe măsură ce pandemia de COVID-19 a înaintat în existență și în expansiune, după recunoașterea sa și în România în luna martie a anului 2020 și pe fondul contextului fără precedent de izolare, conștientizarea nevoii de interacțiune, dar și de dezvoltare a competențelor și a noilor mecanisme de adaptare a devenit tot mai răspândită la nivel individual și social. Apariția pandemiei a declanșat în mod cert o serie de schimbări comportamentale umane și de paradigmă socială generală, așadar întâlnirile comunitare, și nu numai, în care participanții au ocazia de a afla despre noi oportunități locale, noi proiecte, inițiative, evenimente și alte feluri de activități socio-culturale sunt necesare în această perioadă de readaptare la viața socială.
Fiecare basarabean ajuns la Cluj-Napoca a trecut prin provocări, dar a învățat să le transforme în oportunități. Evenimentul a avut 2 secțiuni, prima fiind dedicată promovării oportunităților de creștere și dezvoltare oferite de comunitatea noastră, iar în cea de a doua parte participanții au depănat amintiri și au purtat discuții informale. În cadrul evenimentului au participat aproximativ 30 de persoane, toate bucurându-se de prilejul de a se întâlni într-un cadru prietenos și relaxat cu semenii lor și de a face schimb de idei, experiențe etc. De asemenea, participanților care și-au manifestat dorința de a informa comunitatea cu privire la oportunitățile pe care le oferă aceștia au avut ocazia de a se înscrie la un panel de discuții. Astfel de întâlniri sunt mereu binevenite și sunt încurajate în continuare de către organizația noastră! Mulțumim tuturor celor care au luat parte la această activitate și au contribuit la discuțiile din cadrul acesteia.