Data de 21 martie a acestui an a marcat începuturile unui nou proiect care se axează pe facilitarea integrării cetățenilor străini în România, și anume proiectul „MigrantVoicesHeard – Îmbunătățirea participării migranților prin crearea de consilii pentru migranți”. Scopul acestui proiect este de a promova participarea refugiaților și a resortisanților țărilor terțe la proiectarea și implementarea politicilor de integrare și aferente la nivel local, regional și național în șapte țări ale Uniunii Europene (Bulgaria, Grecia, Italia, Austria, Franța, România, Ungaria). Acest proiect este realizat de către Peace Action Training and Research Institute (PATRIR), respectiv Institutul Român pentru Pace, în colaborare cu Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj.
Principalele obiectivele ale acestui proiect, care dorește să vină în ajutorul cetățenilor străini, asigurând reprezentarea acestora la nivel politic, sunt următoarele:
• Înființarea unui consiliu al migranților la nivel local (care să funcționeze în strânsă colaborare cu autoritățile locale).
• Promovarea schimbului de experiență între autoritățile publice locale și regionale cu privire la implicarea migranților în proiectarea politicilor de integrare și implementarea acestora
• Consolidarea capacității autorităților locale și regionale de a consulta în mod eficient migranții cu privire la politicile care îi afectează în mod direct.
Activitățile la care sunt invitați cetățenii străini ai orașului Cluj-Napoca sunt întâlniri de tip focus grup, care vor orienta și completa cercetarea care stă la baza proiectului Migrant Voices Heard. Prin această cercetare se urmărește identificarea bune practici în ceea ce privește participarea civică și politică a cetățenilor străini în România. De asemenea, anterior primei întâlniri cu comunitatea de cetățeni străini din Cluj-Napoca, a fost realizată o întâlnire de consultare cu o serie de organizații și instituții de la nivel local care au interacționat cu această categorie de cetățeni, pentru a identifica bune practici și din perspectiva unor actori cheie din rândul societății civile care au experimentat problematica reprezentării și participării politice și civice a cetățenilor străini în România.
Tema primei întâlniri din cadrul acestui proiect a fost identificarea de bune practici în ceea ce privește participarea civică și politică a cetățenilor străini în România, cu scopul final de a înființa un consiliu al migranților întemeiat și condus de către migranți, unde aceștia sa aibă posibilitatea de a-și manifesta nevoile și de a-și soluționa impedimentele la nivel politic și social.