Liga Apararii
Drepturilor Omului,
Filiala Cluj

Raportul evenimentului „Implicarea comunităţilor de străini din Cluj-Napoca în realizarea Festivalului Migraţie şi Drepturile Omului”, ediţia a IV-a , 27 martie 2014

 

 

Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România

(nr. contract IF/11.01-01.01/2012)

 

 

Raportul evenimentului

„Implicarea comunităţilor de străini din Cluj-Napoca în realizarea Festivalului Migraţie şi Drepturile Omului”, ediţia a IV-a

 

IMG_2348

                           IMG_2366

 

 

 

 

 

 

I. Organizaţia care a organizat evenimentul: Liga Apărării Drepturilor Omului, filiala Cluj

Descrierea activităţii:

Scopul celui de-al doilea eveniment organizat de LADO filiala Cluj în cadrul proiectului « Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe în România », Contract IF/11.01-01.01/2012, a fost acela de a dezvolta mecanismul de informare şi dezbatere a RTT din Cluj-Napoca, cu privire la nevoile de integrare în comunitatea locală, prin intermediul organizării unor evenimente interculturale de mare vizibilitate şi impact asupra populaţiei majoritare din Cluj-Napoca, precum este Festivalul Migraţie şi Drepturile Omului, ediţia a IV-a. Acest eveniment este proiectat a fi integrat în programul « Zilele Clujului » în perioada 27-30 mai 2014. Participarea comunităţilor de RTT la organizarea acestui eveniment se va solda cu un rezultat absolut notabil: comunităţile de imigranţi din ţări din afara Uniunii Europene vor deveni parte a comunităţii multiculturale a municipiului Cluj-Napoca, alături de comunităţi istorice precum comunitatea maghiară, germană sau alte minorităţi istorice. Li se va auzi vocea, propunerile, şi vor îmbogăţi patrimoniul de valori universale ale municpiului Cluj-Napoca.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, LADO filiala Cluj a organizat o conferinţă de presă joi, 27 martie 2014, la ora 14:00, în Sala de Conferințe a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, eveniment la care au participat jurnalişti de la România Liberă, Clujtoday, Agerpress, Radio Cluj, Szabdcsag.

În cadrul conferinţei de presă, una dintre cele trei secţiuni a fost prezentarea proiectului « Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe în România » şi anume, rezultatele etapei a II-a a proiectului, obiectivele şi rezultatele previzionate pentru perioada august 2013 – iunie 2014. Au fost prezentate rezultatele proiectului pentru Cluj-Napoca, precum: informarea şi consilierea directă de către consilieri CIS Cluj a peste 80 de RTT şi a peste 100 de RTT prin intermediul unor evenimente precum: Evenimentul local din 28 noiembrie 2013: « Nevoile de şedere şi de educaţie ale studenţilor RTT în Cluj-Napoca şi răspunsul instituţiilor publice la aceste nevoi »; acordarea de sprijin material pentru 16 RTT; participarea la peste 8 activităţi şi evenimente organizate de instituţii şi ONG-uri din domeniu; o comunicare şi colaborare susţinută cu UMF Cluj, UBB Cluj, SIJ Cluj, CASS, AJOFM Cluj.

A doua parte a evenimentului s-a constituit în realizarea unei dezbateri, care a avut loc joi, 27 martie 2014, la Casa de Cultură a Studenţilor, sala de conferinţe, între orele 15:00-19:00. 

Această dezbatere a fost organizată cu sprijinul mai multor parteneri locali, şi anume: Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj-Napoca, Comunitatea  Pakistaneză Cluj Intercultural Awareness Organization (CIAO), Comunitatea Latino – Americană, Comunitatea Palestiniană – Asociaţia Palestinienilor din Transilvania, Asociaţia Culturală Româno – Arabă Ierusalim, Comunitatea Marocană Asociaţia Marocan – Europeană.

 

Echipa de organizare a evenimentului din partea LADO filiala Cluj a fost formată din: 

Ana Luduşan, preşedinte LADO filiala Cluj, voluntar în proiect

Ionela Răcătău, director executiv

Daniela Cervinschi, consilier CIS Cluj

Adriana Luduşan, consilier CIS Cluj

Mediatorii din Cluj-Napoca:

Ali Shah – Comunitatea  pakistaneză şi indiană

Alex Jacho – Comunitatea latino – americană

Cristina Răilean- Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj-Napoca

Echipa de internship LADO filiala Cluj formată din:

 • Octavian Căldărari, student Facultatea de Teatru şi Film, UBB Cluj
 • Oana Andreia Oargă, masterand Facultatea de Sociologie şi asistenţă socuială, UBB Cluj
 • Valeria Cebotari

IMG_2416

 

 

 

 

 

La dezbatere au participat 40 de RTT, asistaţi de mediatorii care gestionează problemele comunităţilor de migranţi.  

Programul dezbaterii a cuprins 4 secţiuni, după cum urmează: 

 

 1.  Prezentarea proiectului Festivalul „Migraţie şi Drepturile Omului”, ediţia a IV-a. Concept, Plan de Acţiune, responsabili, parteneri. A prezentat: Ana Luduşan, preşedinte LADO filiala Cluj;

IMG_2405

 1.  Prezentarea contribuţiei comunităţilor de migranţi din Cluj-Napoca la realizarea festivalului.

Au prezentat: 

Cristina Răilean- Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj-Napoca

Ali Shah – Comunitatea  Pakistaneză, Cluj Intercultural Awareness Organization

Alex Jacho – Comunitatea Latino – Americană

 

IMG_2386

 

 1. Dezbatere cu participanţii pe tema realizării festivalului şi a problemelor urgente ale comunităților de migranţi. A moderat Ana Luduşan, preşedinte LADO filiala Cluj

 

Sesiune de socializare. Protocolul a fost acoperit din contribuţiile Primăriei Cluj-Napoca, LADO filiala Cluj şi Institutului Intercultural Timişoara.

    

Probleme dezbătute la evenimentul din 27 martie 2014

1. Servicii medicale pentru RTT.  Reprezentant UMF: Şef lucrări dr. Cosmin PUIA

IMG_2350

Au fost adresate întrebări din partea reprezentanţilor RTT despre felul cum se asigură serviciile medicale în Cluj-Napoca. Pe lângă informaţiile transmise pe baza de date a RTT de către CIS Cluj, Dr. Cosmin Puia, Directorul Departamentului Relaţia cu studenţii străini din cadrul UMF Cluj, a făcut următoarele precizări:

„În cadrul serviciului de urgenţă nu trebuie achitată nicio sumă de bani de către cel care beneficiază de tratament şi îngrijire medicală în acea perioadă”. Reprezentantul UMF susţine că în urgenţă, asistenţa medicală nu poate fi refuzată, în caz contrar constituind un abuz în serviciu. După opinia domniei sale, „urgenţa medicală nu durează doar trei zile”, ci rămâne la latitudinea doctorului să constate durata necesară a urgenţei. Se constată că tendinţa este de a se reduce numărul zilelor de internare, până când pacientul poate să ia contactul cu medicul de familie.

O altă problemă o constituie măsura în care studentul beneficiază de asigurare medicală pe baza adeverinţei de student. Serviciul medical ridică problema acelor studenţi care îşi întrerup studiile şi, implicit, asigurarea medicală de student. În situaţia în care persoana este membru al unui stat din UE și deţine un card european de asigurare medicală, fără a fi vorba de un caz de urgenţă medicală, la finalul tratamentului este posibil să primească factură, sumă pe care statul din care persoana imigrantă face parte, să o ramburseze ulterior. Ulterior, dl doctor a apreciat broşura editată în cadrul proiectului „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a RTT în România” cu privire la serviciile medicale. A fost dezbătută situaţia în care imigrantul nu a realizat venituri în ultimii 5 ani, situație în care revenirea în sistemul asigurărilor de sănătate se face prin plata unei sume minime, care nu se ridică la mai mult de 300 de lei. Dacă persoana în cauză a fost internată pe durată medie, suma ar ajunge să depăşească suma de achitat la CAS. În cazul unui accident rutier, conform legislaţiei, statul îl dă în judecată pe cel care a provocat accidentul (și nu pe victima accidentului).

După vârsta de 26 de ani, asiguratul este transferat într-o altă categorie de asiguraţi medical, având şi datoria de a-şi declara ocupaţia. Aceste informaţii în legătură cu serviciile de sănătate se regăsesc şi în broşura din mapa realizată de LADO filiala Cluj.

 

2. Promovarea proiectelor de integrare la nivel local

IMG_2362IMG_2372

 

Proiectul „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a RTT în România” a fost prezentat de Daniela Cervinschi. Acesta se desfăşoară încă din 2011, cu informaţii pe site-ul: www.romaniaeacasa.ro  (date de contact, mail-urile tuturor centrelor din OIM Bucureşti, LADO filiala Cluj este partener local). Din 2010 și până în prezent, 49 de persoane au beneficiat de ajutor material, de consiliere juridică şi psihologică şi peste 700 de RTT au beneficiat de informare şi consiliere în cel puţin 8 domenii, cu precădere în domeniile: educaţie, sănătate, loc de muncă, protecţie socială, cursuri de limba română, orientare culturală. Pentru a primi un ajutor material, beneficiarul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: el trebuie să fie ori membru de familie al unui cetăţean român ori student, bursier al Statului Român. Ajutorul material se ridică până la suma de 1500 de lei. Persoanele eligibile trebuie să aducă dovezi că nu au niciun venit. În situaţiile de excepţie, se poate suplimenta suma, însă trebuie dovedită situaţia de excepţie.

OIM organizează un concurs de articole și reportaje pe tema integrării străinilor în societatea românească, concurs adresat jurnaliștilor, studenților, persoanelor care fac parte dintr-o comunitate de migranți sau tuturor celor interesați de domeniul migrației. Premiul este în valoare de 1500 de lei (informaţii pe www.romaniaeacasa.ro ).

 

3. Eveniment local de mare impact, generat de implementarea proiectelor „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a RTT în România” şi „Migrant în România Interculturală”

Ana Luduşan a prezentat proiectul Festivalul “Migraţie şi Drepturile Omului”, ediţia a IV-a 2014, eveniment integrat în programul “Zilele Clujului”. Anul acesta, sloganul programului Zilele Clujului va fi: „Clujul – oraş multicultural”. 

Programul se realizează sub egida Ligii Apărării Drepturilor Omului, filiala Cluj (organizatoare şi membră a Federaţiei Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul la Paris), sprijinită de partenerii: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, misiunea în România (organism interguvernamental internaţional de pe lângă ONU), Institutul Intercultural Timişoara, membru în cele mai importante reţele europene de ONG-uri, Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Cluj, Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj-Napoca, Comunitatea Pakistaneză, Cluj Intercultural Awareness Organization,Comunitatea Latino – Americană, Comunitatea Palestiniană, Asociaţia Palestinienilor din Transilvania, Comunitatea Tunisiană şi Marocană, Asociaţia Marocan – Europeană.

Director de festival: Daniela Cervinschi

Festivalul cuprinde cel puţin următoarele activităţi:

 1. Expoziţie (cu vânzare) de artă populară, fotografie, tablouri, a comunităţilor de străini. Responsabili: mediatorii interculturali şi reprezentanţii comunităţilor de străini participante în expoziţie. Propuneri venite din partea comunităţilor pentru locaţii potrivite: Turnul Croitorilor, Restaurantul Casino, locaţii din bulevardul Eroilor.  
 2. Expoziţie gastronomică (cu vânzare) a comunităţilor de străini.

Responsabili: mediatorii interculturali, reprezentanţii comunităţilor participante în expoziţie şi persoanele desemnate să realizeze expoziţia.

În dezbatere, s-a ajuns la concluzia că expoziţia trebuie realizată într-un spaţiu securizat din punct de vedere sanitar şi un astfel de spațiu poate fi Restaurantul MEMO, locaţie a Primăriei Cluj-Napoca, unde condiţiile sunt perfect controlate. Dezbaterea a continuat pe aprovizionarea cu resurse, pe modalităţile de implicare a comunităţilor şi pe durata expoziţiei. Cristina Răileanu, mediator pentru comunitatea basarabeană, a propus ca expoziţia să se realizeze cu produse preambalate, vinuri, băuturi specifice culturilor participante şi nu cu mâncare gătită. Ali Shah, mediator pentru comunităţile pakistaneză şi indiană, a propus ca expoziţia să se realizeze cu produse gătite şi să dureze mai multe zile, pentru ca fiecare comunitate să aibă ocazia să îşi prezinte mâncărurile tradiţionale, iar expoziţia să fie cu vânzare și banii adunaţi să fie donaţi pentru cazurile sociale din respectivele comunităţi. Alex Jacho va discuta cu comunitatea latino-americană detalii despre această activitate. Ana Luduşan va duce spre Primăria Cluj-Napoca toate aceste propuneri şi le va negocia cu cei responsabili, pentru ca în cel mai scurt timp responsabilii comunităţilor să ştie cum să acţioneze.  

 1. Concert de muzică şi dansuri latino-americane. Participă Fraţii Dinamită în 25 mai, care îşi lansează un album. Concertul este estimat la 1 oră, pe o scenă cu mare vizibilitate. Costurile de transport, cazare, masă, decontate de către Primăria Cluj-Napoca. Responsabil: Alex Jacho, mediator intercultural, comunitatea latino-americană.
 2. Biblioteca vie. Dezbatere publică despre integrarea străinilor în Cluj-Napoca, cu participarea populaţiei locale. Fiecare comunitate de străini va avea „o carte” (o persoană) în biblioteca vie, care va vorbi despre cum se simte în Cluj-Napoca, cum vede relaţia cu populaţia majoritară. Vor exista şi cel puţin 5 cărţi ale populaţiei majoritare (români, maghiari, germani, evrei, rromi), care vor vorbi despre cum se simt ei în prezenţa străinilor. Dialogul va fi transmis pe viu de către o televiziune locală. Responsabil: Ali Shah-Comunitatea pakistaneză şi indiană, Ana Luduşan, coordonator local al proiectului. Locaţia propusă: Sala de Sticlă a Primăriei, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, Restaurantul Casino, Casa Tiff de pe Strada Universităţii, alte locaţii potrivite.
 3. Piesă de teatru a comunităţii basarabene. Responsabil: Cristina Răileanu, Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj.

Premiera piesei a avut loc în seara zilei de 27 martie 2014, în cadrul Festivalului Basarabia. Toate comunităţile de RTT sunt invitate să participe la spectacol.

 1. Covorul interculturalităţii. Desene pe asfalt, reprezentând steagurile comunităţilor de străini prezente în program. Fiecare desen este asociat cu imnul statului care participă în program, redat de pe o casetă (radiocasetofon).

Locul propus: scuarul din faţa monumentului memorandiştilor, Piaţa Unirii sau alt loc frecventat de populaţia majoritară şi protejat de circulaţia maşinilor.

Responsabil: Cristina Răileanu, mediatorii interculturali şi reprezentanţii comunităţilor de străini prezente în program.

 1. Proiecţie de film. Lansări de carte, proiectarea unor filme documentare sau artistice despre cultura şi obiceiurile comunităţilor de străini, participante în program.

Responsabili: mediatorii interculturali şi reprezentanţii comunităţilor de străini.

Locaţie: Cinema Mărăşti.

Responsabil pentru achiziţia sălii: Max, comunitatea basarabeană.

Responsabil pentru prelucrarea formatului filmelor: Octavian Căldărari, membru în echipa proiectului.

S-a stabilit că cele mai potrivite filme ar fi cele care promovează cultura şi tradiţiile comunităţilor participante la festival, chiar filme care promovează turismul în respectivele ţări.  Ana Luduşan a atras atenţia că toate filmele proiectate trebuie să respecte dreptul de autor.

 1. Seară multiculturală. Seara evaluării participării comunităţilor de migranţi în proiectele destinate acestora şi în cele destinate comunităţii. Se vor da premii migranţilor, funcţionarilor pubilici, ONG-ştilor, jurnaliştilor cu cele mai bune rezultate în implementarea programelor de integrare a imigranţilor în Cluj-Napoca. Seară de socializare, dans, muzică.

Responsabili: Echipa LADO filiala Cluj, coordonată de Daniela Cervinschi şi Ionela Răcătău.

IMG_2401

 

Alte propuneri venite dinspre comunităţi în timpul dezbaterilor:

1. Sam, student refugiat, propune ca participanţii în festival să poarte tricouri cu Sigla festivalului şi cu emblemele ţărilor participante în festival.

2. Ali Shah propune o secţiune de dans latino (Brazilia) în festival. Acesta poate susţine această activitate prin cunoştinţele pe care el le are şi pe care poate să le mobilizeze pro bono.

3. Rafail vine cu o altă propunere în domeniul sportului, aceea de a organiza meciuri de ping-pong în variantă de turneu sau campionat de tenis de masă. El spune că ştie cum se poate lucra cu Primăria la Zilele Clujului pentru această activitate şi că Primăria poate oferi locaţia, tricourile, medaliile şi cupele, astfel încât să fie un turneu intercultural. Desfăşurarea încă nu a fost stabilită în detaliu. Putem opta pentru turneuri deschise pentru oricine sau doar pentru imigranţi.

IMG_2398

          Proiectul festivalului a fost elaborat de:

                      Cristina Răileanu, Grupul de Inţiativă Basarabrană Cluj

                      Alex Jacho, Comunitatea Latino-Americană

                      Ali Shah, Coomunitatea Pakistaneză şi Indiană

                      Samir Mouklis, Comunitatea marocană şi africană

                                                                                                      Ana Luduşan, preşedinte LADO filiala Cluj

Programul poate suferi modificări minore după consultarea următoarelor persoane:

Dr. Ghazi Hammad  – Preşedintele Asociaţiei Culturale Româno – Arabe Ierusalim,

Yans Aimn  – Comunitatea Palestiniană,  Asociaţia Palestinienilor din Transilvania

Emir Majbar – Reprezentant al studenţilor tunisieni şi marocani din UMF Cluj 

IMG_2370           

 

Raport întocmit de: Ana Luduşan, preşedinte LADO filiala Cluj, voluntar în proiect

          Oana Andreia Oargă, masterand Facultatea de Sociologie şi Asistenţă socială, UBB Cluj, voluntar în proiect.                                               

 

 Data: 04.04.2014, Cluj-Napoca

Posted in EVENIMENTE Tagged with: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,