Reţea de centre de informare şi consiliere pentru resortisanţi ai unor ţări terţe

 
Proiectul este implementat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) – Misiunea în România în colaborare cu 13 ONG-uri din ţară şi este finanţat din Fondul European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe. Proiectul s-a desfăşurat în perioada 1 iunie 2010 – 31 mai 2011, bucurându-se de succes, va fi finanţat şi în perioada 2011-2012. 
Proiectul îşi propune să contribuie la integrarea străinilor cu şedere legală pe teritoriul României, prin înfiinţarea a 15 Centre de Informare pentru Străini în: Bucureşti/Ilfov, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Tg Mureş şi Timişoara. 
 
Centrul de Informare pentru Străini din oraşul Cluj-Napoca este coordonat de către Liga Apărării Drepturilor Omului, Filiala Cluj. În calitatea sa de colaborator în cadrul acestui proiect, LADO Cluj, va pune la dispoziţia străinilor informaţii adaptate nevoilor lor privind drepturile pe care le au în România, respectiv: dreptul la un loc de muncă, dreptul la o locuinţă, dreptul la asistenţă medicală, asistenţă socială şi asigurări sociale, dreptul la educaţie, dreptul la servicii de acomodare culturală şi învăţarea limbii române; în vederea facilitării accesului nediscriminatoriu la servicii şi bunuri publice.
 
CIS Cluj a organizat diverse conferinţe de informare şi evenimente culturale adresate resortisanţilor ţărilor terţe (migranţilor din spaţiul non-comunitar) precum: Migraţie şi Drepturile Omului, Dreptul de şedere şi educaţie în UE pentru studenţii din ţările terţe, Încadrarea în muncă a studenţilor din Republica Moldova, Gala Voluntarilor RTT. 
 
FIND YOUR PLACE IN ROMANIA (DOC. Power Point)
 
————————————————————————————————————————————————————————————-
 
Dreptul de ședere și educație în UE pentru studenții din țările terțe
 
Liga Apărării Drepturilor Omlui, Filiala Cluj a organizat o dezbaterea adresată studenţilor străini din oraşul Cluj-Napoca cu titlu: Dreptul de şedere şi educaţie în UE pentru studenţii din ţările terţe – joi 24 martie, orele 18.00-20.00 în sala Aula din incinta Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu, Pasteur nr.6, parter. 
Studenţii străini din ţări non-UE au fost invitaţi  la dezbatere, a participat şi un reprezentant al Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Cluj. 
Principlele teme de discuţie au fost:
Regimul strainilor din ţări non-UE in Romania – obtinerea rezidentei permanente
Recunoaşterea Diplomelor  în UE – Certificatele de conformitate pentru studenţii non-UE
Taxe şi permise de şedere pentru studenţii non-UE.
 
Echipa de organizatori a fost formată din internii programului de internship 2010-2011. 
 
(GALERIE FOTO)
[widgetkit id=607]