ASISTENŢĂ PENTRU RESORTISANŢI AI UNOR ŢĂRI TERŢE (RTT) ÎN ROMÂNIA

Obiectivul general al proiectului 
Proiectul sprijină integrarea resortisanţilor unor ţări terţe (RTT) în societatea românească prin asigurarea de asistenţă şi servicii specifice, adaptate nevoilor acestora, şi prin consolidarea capacităţii instituţiilor responsabile de a gestiona mai eficient cerinţele specifice ale RTT. 
 
Obiectivele specifice 
Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea situaţiei RTT prin asigurarea de asistenţă personalizată, gestionată pe cazuri individuale:
Îmbunătăţirea situaţiei RTT în ce priveşte accesarea de către aceştia a pieţei muncii din România, prin facilitarea înscrierii acestora la cursuri vocaţionale.
Îmbunătăţirea situaţiei RTT în ce priveşte accesarea de către aceştia a serviciilor medicale în România, prin furnizarea de informaţii şi asistenţă individualizată.
Asigurarea de servicii medicale, psihologice şi de reabilitare pentru RTT cu nevoi specifice.
Asigurarea de asistenţă materială pentru RTT cu nevoi speciale/ persoane vulnerabile.
Asigurarea de servicii de informare şi consiliere pentru RTT răspunzând nevoilor lor de integrare.
 
————————————————————————————————————————————————————————————-
Cursuri vocaţionale pentru imigranţii non-comunitari
 
LADO Cluj prin Centrul de Informare pentru Străini a oferit în acest an cursuri vocaţionale gratuite pentru imigranţii non-comunitari. Aceste cursuri sunt finanţate de Comisia Europeană prin Fondul de Integrare. Cursurile fac parte dintr-un pachet variat de servicii pus la dispoziţia imigranţilor non-comunitari prin proiectul Asistenţă pentru RTT în România, implementat în 13 oraşe de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie Bucureşti.
În oraşul Cluj-Napoca s-au înscris 28 de persoane la un curs de Designer Pagini Web certificat CNFPA,  persoanele înscrise provin din ţări precum: R. Moldova, Tunisia, Egipt, Peru, Ecuador, Mexic, Maroc. Cursul a avut loc pe parcursul a trei luni de zile, în perioada martie-mai. 
 
(FOTO: Participanți la cursul de web-design)
[widgetkit id=590]
Opinii participanți:
 
Eu  ii mulţumesc profesoarei Roxana pentru răbdarea şi bucuria din  timpul cursului. De asemenea, vă mulţumesc  LADO pentru oportunitatea de a studia gratuit. Acest curs oferă mai multe  oportunităţi de a găsi un loc de munca în  Cluj, şi in acelaşi timp te face să te simţi mai  integrat în societatea românească. Prin modul în care acest curs a fost realizat ni s-a oferit posibilitatea de a alege orarul întâlnirilor în timpul week-endului, datorita faptului că majoritatea dintre noi lucrează. Au fost câteva luni de sacrificiu ale week-end-urilor, însă în momentul de faţă putem să spunem că suntem web designer . Eu vă mulţumesc din toată inima pentru ca ne-aţi  permis să continuam sa învăţam şi  să creştem din punct  de vedere profesional.
 
(Stephannie)
 
Mulţumesc Daniela şi instituţiei LADO  pentru că ne-aţi dat oportunitatea de a ne actualiza în domeniul IT.  Acest curs de Web Design mi-a trezit creativitatea  şi copila din mine, de asemenea am învăţat mai multe cuvinte tehnice în engleză şi română. Sunt foarte mulţumită de rezultatele participării mele la acest curs. Nu în ultimul rând, mulţumesc LADO pentru acoperirea cheltuielilor, pentru mine ca şi imigrant este greu să plătesc un curs de acest nivel. Totodată îi mulţumesc şi profesoarei noastre Roxana Salanta pentru că a pus multă grijă şi dedicaţie în învăţarea noastră, când ceva ne părea complicat ea relua tema de mai multe ori pentru a se asigura  că vom înţelege. Multe salutări şi ţineţi-o tot aşa.
 
(Karin)
 
Pe 19 mai am susţinut examenul de cunoaştere a limbajului html, am deschis calculatorul şi am văzut că pagina mea nu mergea bine, că ceva nu era ok.  Cel mai grav era că nu ştiam ce anume, peste mai puţin de 7 min examinatorul s-a aşezat lângă mine pentru a-mi evalua pagina, iar eu am simţit că totul va merge prost, pentru că munca mea se dusese de râpă. Tot ce am mai putut face eu era să privesc pagina mea devastată şi să încerc să explic cum ar fi trebuit sa arate ea de fapt.  Pe măsură ce îi explicam simţeam ca nu mai ştiu nimic, că totul se amesteca în capul meu, şi că nu mă mai  pot exprima.  Vocea doamnei Roxana din spatele meu a venit ca o salvare, nu auzeam exact ce spunea ea, dar simţeam din nou ca voi trece examenul, ca gândurile mele sunt iarăşi clare şi sigure, şi mai ales simţeam ca nu eram singura. Ii sunt infinit recunoscătoare vocii de după umărul meu. 
 
(Tania)
 
În privinţa cursului, eu personal am rămas foarte mulţumit de derulare acestuia. Doamna Roxana ca profesoară o fost foarte amabilă, răbdătoare şi de fiecare dată când aveam nevoie de ajutorul ei,  l-am primit. În plus ii mulţumesc enorm pentru răbdare, Cursul a fost bine gândit. Astfel de proiecte iţi formează noi planuri şi iţi dă posibilitatea să încerci să te realizezi şi în alt domeniu. Şi nu în ultimul rând, as fi vrut sa iţi mulţumesc ţie domnişoara Daniela Cervinschi, mulţumesc mult pentru susţinere, ajutor şi convingere să particip la acest proiect, îmi cer scuze pentru că uneori te tot stresam cu diverse întrebări şi  te deranjam de la alte lucruri care cred că erau mai importante decât nelămuririle pe care le aveam. Mă bucur că exista o astfel de organizaţie care permite cetăţenilor străini să participe la astfel de proiecte gratuite. 
 
(Artur)
 
————————————————————————————————————————————————————————————-
ANUNȚ
 
LIGA APĂRĂRII DREPTURILOR OMULUI, FILIALA CLUJ prin proiectul  Asistenţă  pentru Resortisanţii Ţărilor Terţe coordonat de  Organizaţia Internaţională pentru Migraţie Bucureşti oferă cursuri de formare profesională în următoarele domenii:
 
I Cursuri IT (webdesign, programare, Photoshop)
II Cursuri operator de date
III Cursuri Bucătar
Aceste cursuri sunt  oferite gratuit pentru dumneavoastră, costurile sunt acoperite prin proiect. 
Vom putea oferi aceste cursuri daca putem să formăm grupuri de câte 14-15 persoane. 
 
Proiectul  mai oferă următoarele servicii:
I Consiliere şi informare
II  Accesul la serviciile medicale
III Asistenta de reabilitare si materiala pentru persoanele cu nevoi speciale (cu handicap) 
 
Dacă aveţi o situaţie materială precară, dacă vă încadraţi în categoria persoanelor cu nevoi special, dacă aveţi nevoie de asistenţă medicală, de consiliere şi informare vă rugăm să apelaţi cu încredere la Centrul de Informare pentru Străini din  cadrul Ligii Apărării Drepturilor Omului, bld.21 Decembrie 1989, No.108. 
 
Vă aşteptăm cu drag!