Astăzi, la Facultatea de Științe Politice, Administrație și Comunicare a avut loc Conferința de închidere a proiectului „MigraNet – Rețeaua regională pentru intregrarea migranților” desfășurat de Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO), filiala Cluj începând din mai 2016.
Întâlnirea a celebrat succesele, a împărtășit dificultățile și a oferit ocazia de a mulțumi tuturor celor care s-au implicat în proiect – atât participanților, cât și partenerilor, care de multe ori și-au depășit rolul predefinit pentru a se asigura de reușita proiectului.
S-au prezentat indicatorii realizați, activitățile-cheie și rezultatele, conferința fiind, de asemenea, și o oportunitate de reflecție retrospectivă – inițiat ca un proiect-pilot, care a adus împreună șapte activități desfășurate separat anterior încă din 2010, „MigraNet” a avut obiective ambițioase și provocări pe măsură.
Dincolo de valoarea pe care multiculturalitatea o poate aduce orașului, o idee punctată atât de reprezentanții LADO, cât și de Alex Jacho, reprezentant al comunității latino-americane din Cluj-Napoca și mediator intercultural în cadrul proiectului a fost importanța inițiativelor venite din partea comunităților înseși.
Ne putem imagina, astfel, o constelație în care LADO oferă suportul organizațional, iar centrele de greutate se multiplică, mutându-se tot mai mult în mijlocul diferitelor comunități culturale, ce evoluează înspre asociații înregistrate legal. Festivalul Multiculturalității reflectă această viziune – liderii comunităților participante organizează ei înșiși activitățile, implicându-i pe membrii interesați pe parcursul întregului proces.
„MigraNet – Rețeaua regională pentru intregrarea migranților” a fost inițiat în mai 2016 de către Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO), filiala Cluj, în parteneriat cu Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală (DASM) Cluj-Napoca, Asociaţia Profesională Neguvernamentală de Asistenţă Socială (ASSOC) Baia Mare şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) – Biroul în România. Pe parcursul unui an, peste 120 de beneficiari de protecție și resortisanți ai unor țări terțe din 9 județe din România (regiunea 4) au avut parte de servicii de orientare pentru accesul în piața muncii, acces la servicii de sănătate, consiliere psihologică, servicii juridice, cursuri de limba română, asistență materială pentru hrană și rechizite și activități cultural-recreaționale precum vizite la muzeu sau activități în cadrul Festivalului Multiculturalității din Cluj-Napoca.
Proiectul va continua și în 2017 sub o formă nouă, simplificată, ce se va concentra pe oferirea de servicii. Este prevăzut un plan de implementare până în anul 2022, ce promite oportunități valoroase de reformulare a răspunsurilor la întrebarea deschisă a integrării migranților, văzute ca proces dinamic și pluri-direcțional, dar și a definiției a ceea ce înseamnă o societate multiculturală.
Upcoming event: May 25 – Ziua Africii. Mai multe detalii despre eveniment aici.