În data de 20 martie, mediatorul intercultural Diane Roman Inamahoro a organizat o întâlnire de comunitate cu membrii comunității africane din Cluj-Napoca, comunitate pe care colega noastră o mediază cu brio de o perioadă îndelungată de timp. La eveniment s-au alăturat 20 de participanți, originari din Burundi, Rwanda, Camerun, Guineea și Nigeria, care au fost încântați să împărtășească impresii și să se bucure de ocazia de a se găsi laolaltă. Obiectivul organizației noastre este de a-i ajuta pe migranții din România să aibă parte de un proces de integrare cât mai facil. Ne dorim să-și cunoască drepturile, să aibă parte de sprijin și încredere și, cel mai important, să se simtă bineveniți.
Unul dintre obiectivele întâlnirii a fost acela de a aduce împreună persoanele stabilite de o perioadă de timp în România și pe cele nou-venite care aparțin acestei comunități, pentru a crea coeziunea necesară oricărei comunități de oameni de pe plan local. Pe lângă sprijinul oferit de comunitate în sine, cetățenilor străini nou veniți au fost informați cu privire la serviciile oferite de LADO Cluj prin intermediul proiectului „SIM _ CIS – Servicii Integrate pentru Migranți – Comunităţi Interculturale şi Solidare, care le oferă asistență atât în ceea ce privește integrarea în țara gazdă în multiple sfere, și anume cea socială, economică, educațională și așa mai departe. Concomitent, această activitate a constituit un cadru benefic discuțiilor din interiorul comunității, dezbaterii dificultăților întâmpinate, dar și a inițiativelor care se doresc a fi înaintate de comunitatea africană din Cluj-Napoca. Una dintre aceste inițiative, pe lângă multe altele, este aceea de a organiza un eveniment de calibru mare prin care să fie celebrată Ziua Africii.
Prilejul de a forma legături strânse în interiorul grupului reprezintă un aspect cheie în bunul demers al comunităților de străini din interiorul altor țări întrucât este nevoie de coeziune și sprijin reciproc în procesul de integrare al acestora la nivel local și național.
Evenimentul s-a încheiat stabilind noi planuri și obiective, printre care întâlnirea membrilor comunității cel puțin o dată pe lună, organizarea Zilei Africii la sfârșitul lunii mai, organizarea de activități recreative și socio-culturale o dată la 3 luni etc.Această întâlnire, soldată cu o serie de obiective propuse înspre atingere de către comunitate, este un exemplu de bună practică în ceea ce privește implicarea civică a cetățenilor într-o comunitate, cu atât mai mult a cetățenilor străini în Cluj-Napoca. Participanții au declarat faptul că s-au bucurat de aducerea împreună membrii comunității africane de la nivel local pentru a împărtăși experiența acestora în România și pentru a forma inițiative colective de viitor. De asemenea, aceștia susțin că întâlnirile de asemenea natură reprezintă o oportunitate facilă interacțiunii umane și de grup, pentru o mai bună definire și comunicare a comunității participante în cadrul activității.