Seara Interculturală a avut loc în cadrul „Festivalul Multiculturalităţii” 2015, încadrat în „Zilele Clujului” şi „Cluj-Capitală Europeană a Tineretului.
Scopul celui de al treilea eveniment organizat de LADO filiala Cluj în cadrul proiectului: “Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe în România“, Contract IF/11.01-01.01/2013, a fost acela de a dezvolta mecanismul de integrare a RTT din Cluj-Napoca în comunitatea locală, pentru că membrii comunităţilor de RTT să se simtă parte egală a comunităţii clujene şi să participe în egală măsură cu populaţia majoritară la evenimentele comunităţii locale şi la activităţile civice organizate de instituţii sau organizaţii ale acestei comunităţi. Pornind de la ediţiile anterioare, acest festival s-a dezvoltat anul acesta, reunind parteneriate locale importante, precum: Centrele culturale din Cluj, Centrul de Cooperări Internaţionale din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, organizaţii ale comunităţilor istorice din Cluj-Napoca.
Festivalul reuneşte peste 60 de activităţi desfăşurate de-a lungul întregului an, dar activităţile organizate de Liga Apărării Drepturilor Omului, filiala Cluj s-au concentrat în perioada: 22-27 mai 2015 însumând 10 activităţi (evenimente) distincte.
Obiective specifice
1.Implicarea comunităţilor de imigranţi în organizarea şi realizarea Festivalului: Toate cele 10 activităţi realizate sub egida Ligii Apărării Drepturilor Omului cu un larg parteneriat instituţional din Cluj-Napoca au fost organizate în cea mai mare parte de liderii comunităţilor de imigranţi. Au participat peste 12 ţări din afara Uniunii Europene, din 5 continente diferite, predominant din Africa de nord, ţările arabe, America latină, Africa de Sud, dar şi din Asia centrală si de est, India, Pakistan, Republica Moldova, Ucraina, Turcia.
2.Creşterea vizibilităţii comunităţilor de RTT la nivel de comunitate locală. Al doilea rezultat notabil este acela că membrii comunităţilor de imigranţi din ţări din afara Uniunii Europene au fost la fel de vizibili în cadrul programului: “Zilele Clujului” şi „Cluj – Capitală Europeană a Tineretului” ca oricare comunitate istorică precum comunitatea maghiară, germană sau alte minorităţi istorice. Imigranţilor de pe cele 5 continente li s-a auzit vocea, propunerile, şi au îmbogăţit patrimoniul de valori universale ale municipiului Cluj-Napoca.
Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, LADO filiala Cluj a organizat o suită de 10 activităţi realizate pe durata a 6 zile la care au participat peste 700 de resortisanţi ai ţărilor terţe şi un mare număr de clujeni, mai ales la activităţile organizate în pieţe, pe scene de spectacol.
La “Seara multiculturală”, cel mai important eveniment din festival şi activitate dedicată evenimentului local din proiectul: “Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România”, au fost prezenţi 200 de participanţi. Evenimentul a avut mai multe secţiuni. A debutat cu decernarea premiilor pentru cei mai implicaţi membrii ai comunităţilor de RTT, atât în propria/propriile lor comunitate/comunităţi dar mai ales celor care au depăşit interesele comunităţilor de origine şi au avut o contribuţie semnificativă la proiectele civice ale comunităţii clujene.
Menţionăm trei premii care au contribuit decisiv la dezvoltarea civismului în Cluj-Napoca: Dr. Hammad Ghazi, important lider al comunităţii palestiniene şi preşedinte al Asociaţiei culturale româno-arabă, Ierusalim, care dovedeşte o bună cunoaştere a problematicii migraţiei, o empatie deosebită pentru culturile altor popoare şi o promovare constantă a valorilor universale ale umanităţii.
Alex Jacho, mediator pentru comunităţile latino-americane din România, membru marcant în reţeaua europeana Acces şi foarte eficient în asistarea problemelor comunităţii latino.
Ali Shah, mediator pentru comunităţile pakistaneză şi indiană din Cluj-Napoca, membru în reţeaua europeana Acces şi un foarte eficient mediator între membri comunităţilor sale de origine şi instituţiile publice.
Apoi a urmat o seară de socializare în jurul unei mese îmbelşugate. Participanţii au mâncat şi au vorbit între ei, s-au cunoscut, au schimbat mesaje şi date de contact, au legat prietenii. Seara s-a încheiat cu un ansamblu de cântece şi dansuri. Comunitatea indiană şi pakistaneză s-a întrecut în cântece şi dansuri cu membrii comunităţilor latino-americane.
Descrierea participanţilor
(număr total, provenienţa lor – instituţii publice, organizaţii neguvernamentale, migranţi, presă, etc
Echipa de organizare a evenimentului din partea LADO filiala Cluj a fost formată din:
Ana Luduşan, preşedinte LADO filiala Cluj, voluntar în proiect
Ionela Răcătău, director executiv
Adriana Luduşan, consilier CIS Cluj
Mediatorii din Cluj-Napoca:
Ali Shah – Comunitatea pakistaneză şi indiană
Alex Jacho – Comunitatea latino – americană,
DR. Hammad Ghazi, Asociaţia culturala româno-arabă, Ierusalim,
Ayman Yans, Comunitatea plestiniana
Cristina Răilean- Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj-Napoca,
Diane Inamahoro, comunităţile Africii de sud,
Echipa partenerilor formată din:
Maria Voica, Simona Boancă şi Mihaela Timaru, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie,
Romina Matei, Institutul Intercultural Timişoara.
Natalia Ermicioi- Asociaţia Share, coordonatoare „Cluj – Capitala Europeana a tineretului”.
Ilona Diana Drancă, Centrul de Cooperări Internaţionale, UBB Cluj
Manuala Cîmpean, Şef serviciu Turism, Primăria Municpiului Cluj-Napoca,
Programul festivalului a fost realizat sub egida Ligii Apărării Drepturilor Omului, filiala Cluj membră a Federaţiei Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Omului cu sediul la Paris, sprijinită de partenerii:
-Primăria Municipiului Cluj-Napoca,
-Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, misiunea în România
-Institutul Intercultural Timişoara, membru în cele mai importante reţele europene de ONG-uri,
-Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Cluj,
-Grupul de Iniţiativă Basarabeană Cluj-Napoca,
-Asociaţia culturală româno-arabă, Ierusalim
-Comunitatea Pakistaneză şi Indiană, Cluj Intercultural Awareness Organization,
-Comunitatea Latino – Americană,
-Comunitatea Tunisiană şi Marocană, Asociaţia Marocan – Europeană,
-Comunitatea Palestiniană, Asociaţia Palestinienilor din Transilvania,
-Comunitatea siriană.
Director de festival: Ana Luduşan
Detalierea festivalului:
Festivalul a cuprins următoarele activităţi:
1.Caravana multiculturalităţii, Liceul Emil Racovita, vineri 22 mai ora 12,00.
Activitate de promovare a culturilor din ţări din Orientul Mijlociu, din ţările arabe, africane, Asia, America de sud, R. Moldova, Ucraina în trei licee din Cluj-Napoca: Liceul N. Bălcescu, Liceul Gheorghe Şincai, Liceul Mihai Eminescu sau Colegiul Naţional Emil Racoviţă. Mediatori interculturali sau lideri ai comunităţilor de cetăţeni din ţări din afara Uniunii Europene au prezentat liceenilor tradiţiile ţărilor de origine şi au stabilit punţi de dialog cu tinerii din Cluj-Napoca.Au participat comunităţile din: R. Moldova, Palestina, Ecuador, Peru, Columbia, Cuba, Pakistan, India.
Coordonatori activitate: Alex Jacho, Dr. Hammad Ghazi, Ali Shah, Cristina Railean, Natalia Ermicioi.
2. Expoziţie de obiecte tradiţionale din cultura popoarelor, 22-26 mai, Piaţa Kogălniceanu.
Au participat comunităţile din: R. Moldova, Palestina, Ecuador, Peru, Columbia, Cuba, Pakistan, India, Maroc, Tunisia, Egipt, Palestina, Siria, Burundi, Ucraina. Coordonatori: Alex Jacho, Fidias Vasquez, Dr. Hammad Ghazi, Cristina Răilean, Diane Inamahoro.
3. Promenada culturilor organizată de Centrul de Cooperări Internaţionale din cadru Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj 22-26 mai Piaţa Kogălniceanu.
Participă comunităţile din R. Moldova, Palestina, Ecuador, Peru, Columbia, Cuba, Pakistan, India, Maroc, Tunisia, Egipt, Palestina, Siria, Burundi, Ucraina în colaborare cu centrele culturale ale ţărilor de origine.
Coordonatori: Natalia Ermicioi, dr. Hammad Ghazi, Alex Jacho, Fidias Vasquez, Diane Inamahoro, Ali Shah.
4. Los Hermanos Dinamita. Concert de muzică şi dansuri latino-americane. Fabian Sanchez, câştigător la “Românii au talent”. şi la „X Factor”, Duminică, 24 mai, orele 19,00 – 20,00, Scena din Piaţa Muzeului.
Responsabil Activitate: Alex Jacho, mediator intercultural, comunitatea latino-americană, Natalia Ermicioi Asociaţia Share.
5.Spectacol de cântece şi dansuri ale comunităţilor: latino-americane, pakistaneze şi indiene. Luni 25 mai, Piata Muzeului orele 19,00-20,00.
Responsabili: Alex Jacho, Camilo Cardona, Natalia Ermicioi, Diane Inamahoro
6.Ziua internaţională a Africii, 25 mai, 17,00-18,00. Parcul Central, Cazino, Emisiune TVR Cluj in direct. Promovarea culturilor din Africa de sud.
Responsabil media: Maria Cinar-Jiga, TVR Cluj
Responsabil LADO: Ana Luduşan, director festival,
Responsabil comunităţi: Dr. Hammad Ghazi.
Responsabil comunităţile sud africane: Diane Inamahoro.
7.Ziua comunitatilor, marti 26 mai, orele: 10,00- 17,00, Turnul Croitorilor. Au expus comunitatile africane, latino-americane, pakistaneze şi indiene, palestiniene.
Responsabil: Diane Inamahoro, Alex Jacho, Ali Shah.
8.Conferinţa Naţională a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Misiunea în România.
Marţi-miercuri, 26-27 mai.
Au fost invitaţi reprezentanţi ai celor 15 Centre de Informare pentru Străinii coordonate de OIM Bucureşti în cadrul proiectului: „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România”, proiect finanţat din Fondul european de Integrare, Programul anual 2013. Programul general: „Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”.
Invitat de onoare: primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.
Conferinţă de presă între orele: 12,00-12,30. Au participat peste 7 operatori din media locală printre care şi TVR Cluj, Adevărul.
Locaţia: Sala de sticlă a Primăriei municipiului Cluj-Napoca
9.Biblioteca vie, marţi, 26 mai, între orele 18,00-20,00. Al treile-a seminar din cadrul proiectului: „Migrant în România Interculturală”, Finanţat din Fondul European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe, Programul anual 2013, Programul General: „Solidaritatea şi gestionarea fluxurilor migratorii”. Workshop de integrare a rezidenţilor din ţările terţe ale Uniunii Europene prin istorisiri directe ale experienţelor personale. Crearea punţilor de dialog între comunităţile de migranţi şi populaţia majoritară.
Au participat comunităţile din R. Moldova, Palestina, Ecuador, Peru, Columbia, Cuba, Pakistan, India, Maroc, Tunisia, Egipt, Palestina, Siria, Burundi, Ucraina.
Locaţie: Cluj-Arena, Et. II, Parcul Central, Sala multifuncţională.
Coordonator: Ali Shah, Diane Inamahoro, Alex Jacho, Ayman Yanes, Natalia Ermicioi, Ionela Răcătău
10.Seară multiculturală, marţi 26 mai, între orele 20,00-22,00. Seara evaluării participării comunităţilor de migranţi în proiectele destinate acestora şi în cele destinate municipalităţii. Au fost acordate:
– distincţia „Meritul Civic” d-lui Dr. Hammad Ghazi, pentru spirit civic şi promovarea păcii şi
a democraţiei şi
– 8 Diplome de excelenţă mediatorilor interculturali din Cluj-Napoca şi altor 3 RTT pentru implicare deosebită în activităţile de integrare ale propriilor comunităţi. Seară de socializare, dans, muzică.
Au participat comunităţile din R. Moldova, Palestina, Ecuador, Peru, Columbia, Cuba, Pakistan, India, Maroc, Tunisia, Egipt, Palestina, Siria, Burundi, Ucraina.
Locaţie: Cluj-Arena, Et. II, Parcul Central, Sala Multifuncţională
Coordonatori: Echipa de mediatori interculturali, coordonată de Daniela Cervinschi şi Ionela Răcătău.
Proiectul festivalului a fost elaborat de:
Cristina Răileanu, Grupul de Inţiativă Basarabeană Cluj,
Alex Jacho, Comunitatea Latino-Americană,
Ali Shah, Coomunitatea Pakistaneză şi Indiană,
Dr. Hammad Ghazi, Comunitatea palestiniană,
Diane Inamahoro, Comunitatea africană,
Ilona Diana Drancă, Centrul de Cooperări Internaţionale, UBB Cluj
Natalia Ermicioi, coordonator Cluj-Capitala Europeană a Tineretului
Manuala Cîmpean, Şef serviciu Turism, Primăria Municipiului Cluj-Napoca,
Romina Matei, Institutul Intercultural Timişoara,
Simona Boancă, OIM Bucureşti,
Ana Luduşan, preşedinte LADO filiala Cluj
Concluzii
(Evaluarea evenimentului: ce valoare adăugată are evenimentul în contextul întregului proiect.
1. Construieşte un parteneriat între comunităţile de RTT şi comunitatea locală reprezentată de instituţiile publice, ong-uri din domeniu, presa locală, populaţie majoritară.
2. Implică membrii comunităţilor de RTT la viaţa civică a comunităţii de rezidenţă şi la viaţa civică europeană prin reţeaua ACCES.
Obţinerea de testimoniale din partea participanţilor/vorbitorilor/migranţilor)
Impresiile participanţilor la festival:
1. Festivalul a fost o experienţă foarte bună pentru:
„Am fost în licee şi am prezentat tradiţiile ţării mele. Liceenii nu numai că m-au ascultat cu atenţie dar în pauză a venit încă o clasă să ne asculte. Este un lucru extraordinar. La toamnă doresc să reiau această activitate în alte licee din Cluj”.
„Dansez şi cânt pentru propria mea bucurie, dar este foarte plăcut să vezi clujenii, despre care se spune ca sunt blânzi, ridicându-se în picioare de emoţie şi dansând împreună cu noi”.
„E foarte bine să ieşi pe stradă şi să întâlneşti prieteni, oameni care te bat pe umăr, te salută cu bucurie în glas. Noi imigranţii vorbim doar cu şeful de la serviciu şi cu soacra, acasă”.
„Am cunoscut şi funcţionari care ştiu să ne zâmbească. Au făcut-o la activităţile noastre, poate că o să facă acelaşi lucru şi când mergem la ei la birou”.
„Noi imigranţii facem lucruri, avem cunoştinţe, experienţe diferite de ale voastre, şi vrem să vi le împărtăşim. Nu vrem să ţinem pentru noi ceea ce ştim”.
„Am învăţat de la imigranţi răbdarea cu care îşi urmăresc obiectivele. Ar fi minunat dacă mulţi români ar învăţa această lecţie minunată de viaţă. Am învăţat că unii dintre imigranţi pot fi flămânzi, hărţuiţi, şi mai toţi singuri. Vreau să învăţ să rămân prietenos şi bun şi atunci când străinul nu este prietenos cu mine. Poate are motive să nu fie prietenos. Cred că îi rezolv mai repede şi mai bine problema pentru care a venit la mine, la funcţionarul public, dacă sunt prietenos cu el”.
„Sunt fericit pentru că oamenii din comunităţile noastre au ieşit pe străzi, alături de clujeni, au sărbătorit împreună „Festivalul Multuculturalităţii”, „Zilele Clujului” şi „Cluj – Capitală Europeană a Tineretului”, au cântat şi au dansat pe scene publice, au participat cu obiectele lor tradiţionale la expoziţii în cele mai vizitate spaţii, au fost premiaţi alături de români, pentru implicarea lor în proiectele comunităţii. Sunt atât de fericit”.
„Nu am crezut că vom cânta şi vom dansa pe o scenă publică din Cluj-Napoca iar clujenii or să ne aplaude. Nu am crezut acest lucru. Clujenii s-au adunat în jurul nostru şi ne-au aplaudat. Parcă erau fraţii mei”.
„Am adunat sute de vizitatori pe facebook în cele 6 zile ale expoziţiei”.
Vizibilitatea evenimentului
(Comunicat de presă pre/post-eveniment către toată baza de date a jurnaliştilor din Cluj-Napoca; anuţuri online pe website-urile CIS şi/sau social media (Facebook, Twitter, You Tube, etc);
Programul festivalului a fost publicat în Broşura „Zilele Clujului”distribuită în 100.000 de exemplare.
A apărut pe site: www.ladocluj.ro,
pagina de FB Grupul CIAO https://www.facebook.com/groups/203003586497437/?fref=ts
Site: www.migrant.ro,
Portal: www.romaniaeacasa.ro
Participarea jurnaliştilor la eveniment;
Reflectarea evenimentului în presa locală) Emisiune despre festival şi despre proiectele pe migraţie, luni, 25 mai 2015, orele 17,00-18,00 la TVR Cluj, emisiune în direct de la evenimentul: „Ziua Africii”, vizibilă şi online.
Interviuri în mai multe publicaţii din Cluj-Napoca.
Listă participanţi şi contacte: Transmis ca anexa a Raportului.
– 200 de participanţi la Seara multiculturală,
– peste 700 de RTT la activităţile festivalului.
Raport întocmit de: Ana Luduşan, Director Festival