Liga Apararii
Drepturilor Omului,
Filiala Cluj

Educația acceptări diversității. New Country. New Home

Migrația este o activitate cu care ne confruntăm din ce în ce mai des în zilele noastre. Beneficiarii de protecție (refugiații) provin din țările din afara Uniunii Europene, țări care au devenit imposibil de locuit. Factorii declanșatori ai migrației, în linii generale, sunt: războaiele, pericolul iminent, catastrofele naturale, situațiile economice precare.

Valentina Uțiu este o tânără de 16 ani din Gherla, voluntară în cadrul LADO filiala Cluj și este preocupată de situația migrației în România. În ciuda vârstei fragede aceasta a organizat un workshop sămbăta, 31 martie,  intitulat New Country. New Home, cu scopul de a „educa mentalitatea populației”. România este o țară de tranzit, iar beneficiarii de protecție, acceptați în programul de integrare, au anumite drepturi. Aceștia au acces la educație, la învățarea limbii române, la accesarea unui loc de muncă și așa mai departe. Aceste drepturi nu pot fi exercitate dacă populația țării gazdă nu privește cu ochi buni diversitatea.

În cadrul workshop-ului Valentina, a ținut o scurtă prezentare despre experiența ei, despre organizațiile la care face voluntariat și despre impulsul care a îndemnat-o să organizeze acest eveniment.

Totul a început în octombrie, odată cu participarea mea la Kennedy Workshop, unde, pe lângă toate lucrurile importante pe care le-am aflat despre cum poți fi un bun cetățean și despre cum cele mai multe lucruri pentru țară le pot face cetățenii săi, am intalnit-o și pe Eliza Chirilă. Aceasta a ținut un workshop privind implicarea cetățenească a tinerilor și modalitățile prin care noi putem schimba în mod pașnic ceva în țara în care trăim. De asemenea, ne-a spus că, dacă vrem să organizăm și noi la rândul nostru un workshop sau un eveniment, dacă vrem să vorbim oamenilor despre ceva, ea ne sponsorizează inițiativa printr-un ajutor financiar de 100$.

Participanții au avut ocazia să ia parte și la câteva jocuri educative, prin care și-au putut dezvolta opiniile, au avut loc dezbateri și jocuri care implică creativitatea și munca în echipă. După realizarea unui joc de cunoaștere, a urmat cea mai interesantă activitate. Participanții au fost împărțiți în două grupe, un grup reprezanta comunitatea de refugiați, iar celălalt societatea gazdă, adică populația română. Între cele două tabere s-a desfășurat o discuție aprinsă și bazată pe argumente raționale, totul pornind de la motivul pentru care refugiații își părăsesc țările natale, dar și din motivul pentru care aceștia ar trebui primiți cu brațele deschise în noua comunitate. Participanții au concluzionat că fiecare om are dreptul la o a doua șansă, iar indiferent de situație, cu toții suntem oameni și avem dreptul să ne trăim viața într-un mediu sigur.

Anita Toth, reprezentant l Ligii Apărării Drepturilor Omului (LADO) filial Cluj, a ținut o prezentare despre procesele legislative prin care trece un beneficiar de protecție, reprezentant al unei țări terțe sau un solicitant de azil în momentul în care ajunge într-o țară din UE. Procedura nu este una simplă. Prezentarea a fost axată pe procedura solicitanților de azil. În România există 6 centre de azil care funcționează sub tutela IGI (Inspectoratul General pentru Imigrări): Șomcuta Mare, Rădăuți. Timișoara, Galați, București și Giurgiu. Din momentul sosirii persoanele în cauză trebuie să-și prezinte documentele, bagajele, se efectuează un control corporal, examinare medicală și psihologică. Solicitanții de azil pot rămâne în centrele de azil gratuit, în cazul în care demonstrează că nu au o sursă de venit. Ultimele etape țin de interviu, atât inițial cât și decizional, iar finalul este marcat de o decizie administrativă.

După descrierea legislativă a procedurii, Anita, a prezentat o hartă care prezintă situația din Siria (https://syriancivilwarmap.com/ ). Războiul ține din 2011 și pare că nu se mai sfărșește. Cetățenii sirieni cu statut de refugiat care au fost prezenți la eveniment au recunoscut harta și au constatat că nici ei nu mai înțeleg ce se întâmplă acolo, au încercat să depisteze dacă zonele în care trăiesc părinții lor sunt sau nu intacte.

Proiectele din cadrul LADO filiala Cluj, co-finanțate de Comisia Europeană și Inspectoratul General pentru Imigrări, prin care s-au putu dezvolta mecanisme de îmbunătățire a sistemului migrațional din România sunt: „SIM_CIS4 – Servicii Integrate pentru Migranți – Comunități Interculturale și Solidare” și „CRCM – Centrul Român de Cercetare a Migrației”. Aceste proiecte au fost și ele prezentate pentru a putea înțelege și aspecte de comunicare interinstituțională.

Finalul evenimentului a fost marcat de un moment în care atât Valentina, cât și ceilalți au avut ocazia să-și împărtășească feedback-ul legat de workshop încercând să propună idei de proiecte prin care ar putea îmbunătăți sistemul instituțional și legislativ, privind persoanele cu statut de refugiat cât și resortisanților unei țări terțe.

Scopul meu a fost ca la final, ficare participant să rămână cu o amintire frumoasă și cu ceva din lucrurile care s-au abordat la workshop. La finalul evenimentului, aceștia s-au declarat mulțumiți de calitatea evenimentului, datorită faptului că au invățat multe lucruri noi, ceea ce mă face să cred că da, mi-am atins scopul.

Realizat de

Vass Reka

Posted in Blog

Blog

NE GĂSEȘTI AICI

Aboneaza-te la newsletter

Adresa Email: