Liga Apararii
Drepturilor Omului,
Filiala Cluj

Cursuri de formare: utilizarea Platformei Online pentru centralizarea datelor privind migrația  

În luna noiembrie, Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO) filiala Cluj, în parteneriat cu Institutul Intercultural Timișoara (IIT) și Centrul pentru Studiul Comparat al Migrației (CSM) a desfășurat cursuri de formare pentru reprezentanți ai instituțiilor publice, în cadrul cărora aceștia au fost pregătiți pentru a folosi Platforma Online și a încărca date în funcție de profilul instituției și în funcție de modul propriu de centralizare a datelor. Aceste cursuri încheie prima etapă a proiectului „Centrul Român de Cercetare a Migrației, CRCM”, finanţat prin Programul Naţional – Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI/16.01.01).

În această primă etapă de proiect s-au depus eforturi pentru crearea unei Platforme Online de date privind integrarea, la baza căreia stă un index de integrare obținut printr-un chestionar ce vizează 8 dimensiuni de interes: context general, locuire, educație, sănătate, cultură și limbă, implicare civică, cetățenie, muncă. Platforma urmează să fie utilizată de reprezentanții instituțiilor publice cu competențe în domeniul integrării (Inspectoratul Școlar Județean, Inspecto  ratul de Poliție Județean, Casa de Asigurări de Sănătate, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă).

În vederea completării de date relevante cu privire la particularitățile migrației în România în acest sistem de date centralizat, LADO filiala Cluj a organizat o serie de cursuri de formare pentru reprezentanții instituțiilor publice  în funcție de regiunile de migrație – Regiunea 1 (CRCPSA București; CRCPSA Giurgiu), Regiunea 2 (CRCPSA Galați), Regiunea 3 (CRCPSA Rădăuți), Regiunea 4 (CRCPSA Șomcuta Mare), Regiunea 5 (CRCPSA Timișoara). Sesiunile au fost moderate de Ionela Răcătău, coordonator proiect,  și Toth Anita, asistent proiect și au avut loc după cum urmează:

5 – 6 noiembrie – Regiunea 4 – la Cluj

14 – 15 noiembrie – Regiunea 5 – la Timișoara

11 – 12 decembrie – Regiunea 2 – la Constața

12 – 13 decembrie – Regiunea 3 – la Iași

14 – 15 decembrie – Regiunea 1 – la București

Principalele obiective de învățare au fost familiarizarea cu Platforma Online, prin exerciții practice de introducere a datelor relevante, înțelegerea necesității unei astfel de centralizări a acestora și rolului instituțiilor publice în procesul de integrare a migranților, a factorilor legislativi și a tendințelor de migrație (în timp și actuale). Întâlnirile au oferit, în același timp, și posibilitatea de a crea strategii de colaborare interinstituțională. În total au participat aprox. 92 de persoane, atât reprezentanți ai instituțiilor publice (ISJ, AJOFM, CAS, IPJ și ITM) cât și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale.

După prezentarea generală a proiectului a fost descris Indexul de Integrare al Migranților, factorii legislativi și grupul țintă reglementat în proiect (BP și RTT), împreună cu problemele identificate până în prezent. S-a realizat și o prezentare a modulelor de integrare românești văzute în comparație cu celelalte state membre UE. Au urmat exercițiile practice în Platforma Online într-o bază de date de test, în care au fost introduse cifre fictive pentru a prezenta participanților tipul de rapoarte care se pot extrage prin acest instrument.

Rezultatele pozitive nu au întârziat să apară. După realizarea cursurilor de formare, echipa proiectului a observat o creștere a interesului acordat de către reprezentanții instuțiilor publice pentru subiectul migrației, tradus printr-un număr mai mare de răspunsuri din partea acestora privind datele solicitate. Astfel, cel de-al doilea an al proiectului stă sub semnul implicării sporite a instituțiilor relevante, precum și al eficientizării culegerii datelor astfel încât să permită abordări comparative la nivelul celor 5 regiuni de integrare din țară.

Redactat de:

Eva-Viorela Sfârlea

LADO Cluj

Posted in Blog

Blog

NE GĂSEȘTI AICI

Aboneaza-te la newsletter

Adresa Email: