Liga Apararii
Drepturilor Omului,
Filiala Cluj

Activitate culturală – Interculutal White Elephants Charity

Activitate culturală – Interculutal
White Elephants Charity

-fotoreportaj-

Intercultural White Elephant Charity este un eveniment caritabil dar și intercultural desfășurat la Centrul Budist White Mahakala din Cluj-Napoca.

Pe data de 14 aprilie, LADO Cluj în parteriat cu CIAO Cluj, Adams Studio și Grupul de studiu al filosofiei buddhiste au contribuit la strângerea de fonduri pentru persoanele cu handicap din cadrul Asociației Handicope, dar și la experieța unei diversități culturale pe care au trăit-o participanții la eveniment. Timp de o zi întreagă, participanții au putut afla povești noi și interesante despre budism, pictură pe sticlă și tatuaje cu henna.

Această activitate este organizată în cadrul proiectului SIM_CIS4 – Servicii Integrate pentru Migranți – Comunități Interculturale și Solidare.

 

 

 

 

LADO filiala Cluj a gândit această activitate ca răspuns la dorința de integrare în societate a persoanelor cu handicap, dar și afirmarea acestora în zonele lor de interes, hobby-uri de exemplu, la fel ca oricare alți oameni. Diversitatea semnifică și implicarea comunităților de migranți, astfel că s-a demonstrat faptul că aceștia sunt deschiși să ajute persoanele vulnerabile indiferent de naționalitatea lor. Strângerea de fonduri de anul trecut și anul acesta ajută persoanele cu dizabilități să își achite cheltuielile de zi cu zi și să ducă un trai decent. Fondurile au fost adunate cu ajutorul unor workshop-uri culturale, dar și prin comercializarea unor picturi pe sticlă în spatele cărora se ascund povești interesant de viață ale migranților proveniți din țările aflate în conflicte. Astfel, pe lângă picturi și workshop-uri, experiențele unor oameni care adesea sunt marginalizați de societate
împărtășite într-un mod indirect, artistic au contribuit la susținerea celor de la Handicope.

Intercultural White Elephant Charity s-a desfășurat la centrul Budist din Cluj-Napoca într-un cadru relaxant, perfect pentru o zi de weekend. Aici, participanții au făcut schimb de experiențe, dar au aflat și multe lucruri interesante despre religia budistă și evoluția acesteie de-a lungul anilor. Povestea fiecărui obiect din centrul budist a fost împărtășită cu cei interesați și totodată fiecare participant a putut contribui cu donații bănești sau materiale ( cărți, mâncare, bijuterii, fotografii, etc) care au fost ulterior cumpărate de ceilați participanți, banii fiind donați asociației Handicope.

Ali Shah (stânga) este fondatorul grupului CIAO și mediatorul intercultural vizând comunitățile de migranți din România. El face activități pentru societatea gazdă prin care ajută personale cu handicap și copiii orfani, dar și sprijină comunitatea de migranți să se integreze în societate prin găsirea unor locuințe și locuri de muncă.

Articolele versimentare tematice au fost printre principalele exponente ale evenimentului. Acestea au oferit o experiență atât culturală cât și cromatică persoanelor care le-au putut admira, dar și achiziționa în schimbul unei donații. Hainele au fost aduse de Ali Shah împreună cu povestea unui popor, a unei culturi prea puțin cunoscută în România, și anume: Pakistan.

Fiecare persoană care a participat la eveniment sau a trecut doar în vizită a rămas cu o experiență unică și aceștia au avut ocazia să intre în contact cu alți oameni care au uimit cu povești interesante. De-a lungul zilei toți cei prezenți au participat la sesiuni de comunicare informale și într-un cadru primitor și relaxant. Printre participanții la eveniment s-au numărat și migranții de la organizația LADO interesați să se integreze printre români și să-și facă noi prieteni, ceea ce-a și întâmplat.
.

Fiecare fotografie expusă la centru ascunde o poveste fascinantă și toate împreună construiesc un context atât pentru eveniment în sine cât și pentru cultura budistă. Afișele informative nu au lipsit, fapt pentru care fiecare persoană și-a putut îmbogății cultura generală cu informații captivante.

Atmosfera calmă și relaxantă a fost întreținută de muzică în surdină, dar și un parfum discret al lumânărilor și bețișoarelor parfumate. De asemenea, amenajarea cromatică a încăperilor a emanat un sentiment de liniște și calm. Astfel, experiența spirituală a celor prezenți a fost una extrem de benefică.

Otilia Adam este un artist multilateral dezvoltat care a fost prezent la Intercultural White Elephant Charity și a împărtășit experiența sa artistică cu ceilați prezenți. Tatuajele cu henna sunt una din pasiunea Otiliei. De asemenea, artista creează papioane și broșe lucrate și pictate manual. Acestea au fost expuse în cadrul evenimentului și au avutun impact mare și plăcut asupra participanților.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Experiența vizuală oferită la centrul budist ajută participanții să înțeleagă mai bine această cultură cu o istorie fascinant de îndelungată și o evoluție pe măsură. Dalai Lama, Lama Yeshe cât și Buddha (foto1) au fost reprezentați prin fotografii pentru ca participanții să poată face conxiuni între persoanele reprezentative și religia budistă. De asemenea, Stupa ( foto2) este un monumet cheie al budismului și reprezintă calea spre iluminare a fiecărei persoane dornice să devină un „Buddhaˮ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Picturile pe sticlă expuse la eveniment au fost realizate de Anita Toth (LADO) și de asemenea, acestea au fost vândute în scop caritabil pentru asociația Handicope. În spatele fiecărei picturi stă multă muncă, dar și o poveste de viață transpusă într-un mod cultural, artistic pentru public. Propriu-zis, poveștile de viață ale migranților sunt învăluite în stilul „art-nouveau” care e fascinant prin paleta de culori oferită, aflându-se, uneori în contrast cu adevăratele experiențe ale celor pictați.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ioan Mircea Corpodean este un fost cadru didactic (profesor de fizică) al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și actual poet. Acesta a participat la eveniment și a împărtășit povestea sa de viață, dar și poeziile pe care le scrie pe moment pornind la la un singur cuvânt.

Ziua s-a încheiat cu un concert la tablă ( instrument muzical de origine indiană ) susținut de artistul Bondor Robert, care poate fi vizionat aici: 

 

Realizat de

Victoria Timoce

Posted in Blog

Blog

NE GĂSEȘTI AICI

Aboneaza-te la newsletter

Adresa Email: