Liga Apararii
Drepturilor Omului,
Filiala Cluj

A patra întâlnire din cadrul proiectului „Reţeaua Promotorilor pentru Sate Curate”

Picture
 

Vineri, 13 decembrie 2013, a avut loc la Primăria Gilău cea de a patra întâlnire din cadrul proiectului „Reţeaua Promotorilor pentru Sate Curate” – PROIECT CO-FINANŢAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEŢIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUŢIEI ELVEŢIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ EXTINSĂ.”

 

La întâlnire au participat peste 50 de reprezentanţi ai comunităţilor rurale din zonă. Printre participanţi s-au numărat:

–  Primari şi reprezentanţi ai primăriilor, consilieri locali din comunele din Gilău, Aghireşu, Floreşti, Săvădisla,
–  Reprezentanţi ai Liceului teoretic Gelu Voievod, din Gilău (cadre didactice şi bibliotecara),
– Reprezentanţi ai Hidroelectrica, Companiei de apa Someş, Administraţiei Bazinale a Apelor „Someş Tisa”, Consiliului judeţean Cluj, Postului de Poliţie Gilău,
–  Reprezentanţi ai companiilor care desfăşoară activităţi economice în zonă, printre care: Bimet, Ro Tours, Bega Minerale, Motel Gilău etc  
–  Reprezentantul Parohiei Gilău II
–  Reprezentanţi ai unor ONG-uri (ARM, World Vision, un reprezentant al romilor )
–  Cetăţeni


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

Picture

În data de 13.12.2013, va avea loc la Gilău, judeţul Cluj, întâlnirea reprezentanţilor comunităţilor rurale din zona Cluj, la Sala Internat, de lângă primarie. Primarii şi reprezentanţii primăriilor din zonă  (Floreşti, Căpuşu Mare, Baciu, Someşul Rece, Izvorul Crişului, Săvădisla, Aghireşu), companii, ONG-uri, cetăţeni sunt aşteptaţi să participe la acţiune. 

 

 

 

 

 

 

Momente din cadrul dezbaterilor
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

PictureDomnul primar al comunei Câţcău, Călin MUREŞAN

 

Joi, 21 noiembrie 2013, a avut loc la Primaria din Câţcău cea de a treia întâlnire din cadrul proiectului „Reţeaua Promotorilor pentru Sate Curate”.

 

 

 

Domnul Călin Mureşan, primar al comunei Câţcău, gazdă greu de egalat, a prezentat participanţilor reuşitele, dar şi greutăţile întâmpinate în derularea proiectelor prin care colectivul din primarie urmăreşte un mediu mai curat şi primitor în comuna Câţcău. De altfel, oricine trece acum prin comuna Câţcău, situată pe DN1C, Cluj-Napoca, Dej, Baia-Mare, rămâne cu imaginea de toamna a unui sat curat, liniştit, în care cetăţenii îşi spun păsurile într-o Primarie modernă. 

Printre participanţii la acţiune s-au numărat reprezentanţi ai primăriilor din Bobâlna, Vad, Gâlgău, Dej, Căşeiu, Jichiş, Mica, Cuzdrioara, ai şcolii din Câţcău, ai companiilor de apă şi salubritate care activează în zona, ai unor companii economice, ai unor ONG-uri, ai Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul judeţean Cluj, cetăţeni etc. 

Primari, viceprimari şi consilieri, moderaţi de domnul Oargă Ovidiu, director al filialei Dej al Companiei de Apă Someş, şi domnul Mureşan Francisc, din partea Companiei de Salubritate Brantner Vereş,   au dezbătut problemele de mediu cu care se confruntă satele din zonă. Solutionarea canalizării pentru toate gopspodăriile, adaptarea gestionării deşeurilor la nivel local pentru integrarea in sistemul judeţean, promovarea de obiective turistice au fost principalele soluţii identificate pentru problemele de mediu puse în discuţie.

Reprezentanţii Primariei Dej au arătat cum oraşul, prin proiectele derulate în infrastructură de utilităţi, influenţează pozitiv problemele de mediu de la sate. Diminuarea poluării apelor subterane, valorificarea deşeurilor vegetale (in staţia regională de compost de la Dej), au fost doar unele dintre aspectele de mediu pozitive enumerate, în acest cotext. 

De la doamna Bora Simona Maria, profesoară de la şcoala din Câţcău am înţeles din nou că şcoala este un extraordinar promotor al dezvoltării durabile în comunitate.

În finalul acţiunii, preotul Ioan Mărginean de la Parohia Căţcău a apreciat importanţa proiectului şi a recunoscut că putem să avem sate mai curate propovăduind credincioşilor  acţiuni concrete prin care să avem grijă de mediul înconjurător ca şi casă în care trăim şi moştenire pe care o lăsăm copiilor noştri.


Picture

În data de 21.11.2013, va avea loc la Câţcău, judeţul Cluj, întâlnirea reprezentanţilor comunităţilor rurale din zona Dej (http://primariacatcau.ro/). Primarii şi reprezentanţii primăriilor din zonă  (Bobâlna, Cuzdrioara,Chiuieşti,Căşeiu, Vad, Mica, Dej), companii, ONG-uri, cetăţeni au fost invitaţi să participe la acţiune. 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

 

Picture

În data de 7.11.2013, va avea loc la Mihai Viteazu, judeţul Cluj, întâlnirea reprezentanţilor comunităţilor rurale din zona Turda. Primarii şi reprezentanţii primăriilor din zonă  (Tureni, Petreştii de Jos, Sănduleşti, Moldoveneşti, Viişoara, Luna Călăraşi, Cheţani, Lunca Mureşului), companii, ONG-uri, cetăţeni sunt invitaţi să participe la acţiune. Va fi organizată şi o vizita la staţia de sortare de deşeuri reciclabile din comuna Mihai-Viteazu, exemplu de bună practică a comunităţii în gestionarea deşeurilor.

 

 

 

 

Detalii legate de eveniment se pot obţine de la:
Mihaela Beu:
mihaela.beu@mabeco.ro  Tel: 0749-064.067
Daniel Szekely:
cjcluj@gnm.ro  Tel: 0749-278.210
Silvia Maghear: 
silvia.maghear@mabeco.ro Tel: 0757-102.313

 


 

În drum spre Ciucea

 
RaportUL ÎntÂlnirII ŞI PREZENTĂRI, 21.10.2013, Ciucea

 

 

În data de 21 Octombrie 2013 va avea loc prima întâlnire a comunităţilor rurale din zona Huedin. Invitaţia va fi transmisă primăriilor din zona (Ciucea, Negreni, Poieni, Sacuieu, Bratca, Borod, Aştileu, Bulz), precum şi unor instituţii, companii şi organizaţii din zonă.

În data de 16.09.2013 a avut loc prima întâlnire între reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul judeţean Cluj şi LADO (Liga Apărării Drepturilor Omului, filiala Cluj), parteneri în proiectul „Reţeaua Promotorilor de Sate Curate – Creşterea conştientizării comunităţilor rurale din regiunea NV” din cadrul Programului de cooperare Elveţiano-Român,  Fondul Tematic pentru participarea societăţii civile – Schema Grant pentru ONG-uri, componenta Mediu.

În cadrul întâlnirii au fost sabilite datele primelor 4 acţiuni din cadrul proiectului:

  1. Întâlnirea comunităţilor rurale din zona Ciucea, 21 octombrie 2013; 
  2. Întâlnirea comunităţilor rurale din zona Turda, 7 noiembrie 2013;
  3. Întâlnirea comunităţilor rurale din zona Dej, 21 noiembrie 2013;
  4. Întâlnirea comunităţilor rurale din zona Cluj-Napoca, 12 decembrie 2013.

Pentru mai multe informații, vizitați http://csm017satecurate.weebly.com/nout258354i.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 

Posted in STIRI LADO Tagged with: , , , , , , ,