De Ziua Mondială a Refugiatului, onorăm puterea, curajul și perseverența a milioane de refugiați. În acest an, ziua de 20 Iunie marchează și un moment-cheie pentru publicul larg, pentru a-și arăta susținerea pentru familiile forțate să fugă pentru a se salva.
(UNHCR, http://www.unhcr.org/refugeeday/)
Vorbim de 65.6 milioane de oameni aflați în situația de a fugi pentru a căuta siguranță. Jumătate dintre aceștia sunt copii. 22.5 milioane de refugiați la nivel global, din care 5.5 milioane provin din Siria, urmată de Afghanistan și Sudanul de Sud – stat creat în 2011, având cel mai înalt scor în Indexul Statelor Fragile (cunoscut înainte ca al statelor eșuate) din acest an, depășind Somalia.
Națiunile Unite descriu situația din Sudanul de Sud ca pe cea mai majoră criză umanitară de la fondarea ONU, în 1945. Peste 100.000 de oameni sunt afectați de foamete, 1 milion aflându-se în risc imediat de foamete, număr ce poate crește până la 5 milioane în săptămânile următoare. Situația de „foamete” este definită pe baza unor criterii precum mai mult de 30% dintre copii suferind de malnutriție severă. Ultima dată când a fost declarată starea de foamete, în Hornul Africii, acum 6 ani, cauza a fost una naturală: seceta. De această dată, este generată de om: „Am încercat să cultivăm o mică bucată de pământ, dar au început împușcăturile. Am auzit împușcăturile și apoi alții care cultivau lângă noi, cu arme asupra lor, au tras înapoi. Mi-am ridicat copilul și am fugit, pentru că ucid și femei.” (Monica Aluel, 30 de ani). Citește mai multe aici. Războiul civil din Sudanul de Sud înseamnă tăierea rutelor de aprovizionare, o inflație de peste 800% și imposibilitatea de acces a agențiilor de ajutorare. Civilii sunt uciși în spitale, în biserici și în moschei, unde mulți au încercat să se refugieze, fiind separați de atacatori pe baza etniei și religiei. Unii sunt împușcați pe loc, alții ajung să mai trăiască.
Mai mult decât niciodată, dezvoltarea unei înțelegeri la nivelul publicului larg a situațiilor extreme care generează nevoia de a căuta protecție internațională este imperios necesară. Accesul la sursele de informare este liber, însă de multe ori, restricționat de pre-judecăți și consumul unor surse media de tip „breaking news” motivate exclusiv de profit. Cu fonturi puternice, litere mari și roșii și titluri șocante, acestea fură atenția și oportunitatea creării unei opinii publice sănătoase, contextualizate.
Zgomotul din jurul termenului de „refugiat” e dificil de prelucrat. Vă invităm să vă acordați câteva momente de liniște și să citiți una dintre poveștile de viață ale unor astfel de persoane. Și apoi, să răspundeți din inimă la câteva întrebări:
Ce putem învăța de la acești oameni?
Ce apreciați cel mai mult la aceștia, cunoscându-le povestea?
Cât din ceea ce simțim față de refugiați ne reprezintă în mod autentic?
Ce am dori să înțeleagă copiii noștri din criza majoră a ultimilor ani?
Cum ne putem manifesta puterea și demnitatea față de această criză, și față de propria îngrijorare și frică?
Inspirație ne pot oferi vedetele de fotbal Lionel Messi și Neymar Junior, care au lansat acum câteva zile campania globală #SignAndPass (‘Semnează și pasează’), o inițativă a Fundației FC Barcelona și UNHCR, cu scopul de a atrage atenția asupra situației dificile a celor alungați din casele lor de violență sau persecuție. Semnând digital o minge de fotbal, suporterii cauzei își adaugă numele petiției UNHCR #WithRefugees (#AlăturiDeRefugiați), care cere guvernelor și cetățenilor din toată lumea să se asigure că toți refugiații au un loc sigur de trai, că au acces la educație și că au dreptul de a munci pentru a-și susține familiile. O pot pasa apoi prietenilor, folosind conturile de social media.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=CC7lKZAsKj4&w=560&h=315]
,,Dragostea pentru sport aduce oamenii împreună într-un fel unic. Pasiunea și deschiderea aferente practicării unui sport și susținerii unor echipe sportive pot stinge divergențe,” a declarat înaltul comisar al ONU pentru refugiați Filippo Grandi.
Campania este inspirată de abordarea clubului Barcelona, de a pasa scurt mingea între jucători, abordare pe care s-a bazat succesul recent al clubului. Așteptăm părerile voastre și vă invităm la solidaritate.
Kit de resurse pentru solidaritate cu refugiații:
http://www.unhcr.org/withrefugees/petition/
http://www.unhcr.org/ro/homepage/withrefugees